Când pică Paștele în 2025?

Paștele Ortodox

În anul 2025, Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe data de 20 Aprilie 2025.

Paștele Catolic

În anul 2025, Paștele Catolic va fi sărbătorit pe data de 20 Aprilie 2025.

Când pică paștele în următorii ani?

De ce variază data Paștelui?

Există diferențe în stabilirea datei Paștelui între ortodocși și catolici. În calendarul ortodox, Paștele este calculat pe baza calendarului iulian, în timp ce în cel catolic se folosește calendarul gregorian. Paștele ortodox este determinat în funcție de prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară și este celebrat în prima duminică după aceasta. Diferențele dintre cele două calendaruri și regulile de calcul duc adesea la situații în care Paștele ortodox și cel catolic nu cad în aceeași zi, ci pot fi separate de o săptămână sau chiar mai mult.

În ce ani pică Paștele Catolic și Paștele Ortodox în aceeași zi?

În anii 2025 și 2028 Paștele Catolic și Paștele Ortodox vor fi sărbătorite în aceeași zi.

Analizele arată că, în medie, această sincronizare are loc o dată la fiecare 4-11 ani. Aceste momente de convergență oferă o ocazie specială de reflecție asupra unității creștine, în ciuda diferențelor liturgice și calendaristice.

Semnificația Paștelui

Paștele sărbătorește învierea lui Iisus Hristos, moment central în credința creștină. Prin sacrificiul Său, Iisus a oferit omenirii posibilitatea mântuirii și a vieții veșnice. Paștele este, de asemenea, o sărbătoare a speranței. În contextul său religios, speranța nu se referă doar la învierea trupească, ci și la renașterea spirituală.